ENERGIANSÄÄSTÖ KATTILOISA

ENERGIATALOUTTA voidaan parantaa savukaasupuoleisten lämpöpintojen puhdistumisen lisäksi vielä merkittävästi pitämällä vesipuoleisetkin lämmönsiirtopinnat puhtaina, mikä nopeuttaa lämmönsiirtoa lyhentäen mm polttimen paloaikaa. Katso myös vedenkäsittelyn ja vedenpehmennyksen asiakaspalautteita klikkaamalla tätä tekstiä.

Puutarhan 0,9 MW:n kattilaan asennettiin GP vuoden 2000 alussa. 3 viikon käytön jälkeen tulipesä oli puhdistunut jo lähes tyystin. Kokeeksi otettiin laitteet joksikin aikaa pois, jolloin kattila alkoi likaantumaan uudelleen ja ilmamäärää jouduttiin lisäämään. Nyt GP on asennettu kyseisen puutarhan kaikkiin kattiloihin. Kaikissa kattiloissa on todettu erittäin merkittävät muutokset.

1. Puutarhan 0.9 MW:n kattilan tulipesä ennen GP:n asennusta 2. Tulipesä, kun GP on ollut käytössä vuoden. Kattilaa ei ole nuohottu välillä. 3. Tilanne toisessa 900 kW:n kattilassa, kun GP on ollut käytössä 3 vuotta.

Lämpökeskuksessa olevan 2 MW:n raskasöljykattilan uudehkoon Oilonin moduloivaan polttimeen asennettiin GP-järjestelmä tammikuussa 2006. Analysaattorilla mitattuna savukaasun lämpötila laski n 15 minuutissa asennuksen jälkeen 7 astetta sekä savukaasuarvot muuttuivat. Kahden kuukauden käytön jälkeen oli savukaasun lämpötila samalla kattilakuormalla yli 50 astetta alempana kuin ennen asennusta. Lämpöpinnat ja tuhka olivat vaalean harmaita. 2 vuoden aikana samalla ajanjaksolla tehdyissä 4 kk:n pituisissa mittauksissa oli polttoainesäästö 15 % vähempi kuin ilman GP-järjestelmää.

Yllä oleva kuva on otettu em. kattilan nuohotuista tuhkista. Alla mustaa tuhkaa, mitä nuohouksessa oli tullut ennen GP:n asennusta ja päällä harmaata tuhkaa 1.5 kk asennuksen jälkeen tehdystä nuohouksesta. Hiili on palanut lähes täydellisesti. Tuhkan määrä on vähentynyt ajan myötä, kun vanha karsta on irronnut lämpöpinnoilta. Tyypillisesti raskasöljykattilan nuohouksessa tulee mustaa tuhkaa iso ämpärillinen. GP:n ansiosta on tullut nuohotessa harmaata tuhkaa enää muutama litra. Nuohoustarve on raskasöljykattiloissa normaalisti ollut 3-6 kertaa vuodessa, kun GP:n myötä on nuohoustarve enää 1-2 kertaan vuodessa ja monessa kattilassa lähes tyystin loppunut.

Joukuussa 2007 asennettiin GP Puutarhan uudehkoon 2 MW:n Weishauptin moduloivaan raskasöljypolttimeen. Savukaasun lämpötila on laskenut 100 %:n kuormalla 325 asteesta 195 asteeseen.

Joukuussa 2007 asennettiin GP Energialaitoksen 4 MW:n Weishauptin moduloivaan raskasöljypolttimeen. Savukaasun lämpötila on laskenut 100 %:n kuormalla 215 asteesta 190 asteeseen. Vuoden käytön jälkeen savukaasun lämpötila ei ole noussut ja kattilaa nuohotessa irtosi vain vähän vaaleaa tuhkaa.

Tammikuussa 2008 asennettiin GP Energiayhtiön 1.5 MW:n raskasöljypolttimeen. Koskematta säätöihin laski savukaasun lämpötila ja lämpöpinnat vaalenivat. Puolen vuoden käytön jälkeen kohde siirtyi kaukolämpöön, jolloin GP siirrettiin 1 MW:n raskasöljy- kattilaan tekemättä muutoksia säätöihin. Savukaasun lämpötila laski tässäkin ja lämpöpinnat pysyvät puhtaampina.

Marraskuussa 2008 asennettiin Kokemäellä GP 100 kW:n kevytöljykattilaan tekemättä mitään muutoksia säätöihin. 2 viikossa savukaasun lämpötila putosi 100 %:n kattilateholla 150 asteesta 120 asteeseen, polttimen paloaika lyheni 15 % ja tulipesä oli muuttunut mustasta vaaleaksi.

GP asennettiin syksyllä 2001 erään koulukiinteistön Tempera 15 öljyä käyttävään 160 kW:n kattilaan.Kattila oli nuohottu 2 viikkoa aikaisemmin ja oli jo selvästi likaantunut niin jälkipintojen kuin tulipesänkin osalta. 6 viikon käytön jälkeen tarkistettiin kattilan kunto, jolloin normaalisti kattila olisi pitänyt jo nuohota. Tulipesä oli jo lähes kauttaaltaan puhdistunut karstasta kuten suuri osa jälkipinnoistakin.

Vasen kuva on otettu asennushetkellä ja oikean puoleinen 10 viikkoa laitteiden asennuksesta. Tällöin olivat lämpöpintojen kovatkin kerrostumat jo myös lähes tyystin poistuneet.

Mikkelissä asennettiin talvella 2004 GP 2 MW:n raskasöljykattilaan tekemättä mitään muutoksia polttimelle. Kattila alkoi puhdistumaan varsin nopeasti, mikä näkyi yli 10 %:n energiatuotannon lisääntymisenä samalla suutinteholla.

Lohjalla asennettiin toukokuussa 2005 GP erään tehtaan raskasöljykattilaan. Asennuksen jälkeen kattilassa ei ole ollut enää minkäänlaisia häiriöitä, näkölasi on pysynyt puhtaana eikä kattilaa ole tarvinnut nuohota. Savukaasun lämpötila on n 50 astetta alempi kuin ennen systeemin asennusta

Lähes 200 Puutarhalla on asennettu GP 0.8 - 5 MW:n öljykattiloihin polttoaineena 180 cSt ja 380 cSt raskasöljy. Asennuksen jälkeen savukaasun lämpötila on pudonnut usein n 10 astetta ja liekki kirkastunut merkittävästi, vaikka polttimen säätöihin ei tehty mitään muutoksia. Muutaman viikon jälkeen asennuksesta on savukaasun lämpötila ollut jo 20 -50 astetta alempi ja kattilan lämpöpinnat ovat tulleet harmaammiksi, kerrostumat lämpöpinnoilta vähentyneet sekä nuohoustarve vähentynyt pitkäaikaiskäytössä merkittävästi.

Puoliraskasta polttoöljyä käyttävä Puutarha asensi Giga Powerin helmikuun 2002 alussa. Vuoden 2002 kulutus lämmöntarveluvulla korjaatuna oli n 20 000 litraa vähemmän kuin vuonna 2001 eli vähennys oli n 18 % ja vuonna 2003 16 %.

Tenalassa asennettiin GP Puutarhan öljykattilaan syksyllä 2000 ja pakettiautoon keväällä 2001. Käyttökokemukset ovat olleet molemmista todella positiiviset. Omistaja toteaa ”Kaikille epäileville haluan sanoa, kannattaa kokeilla.”

ENERGIANSÄÄSTÖ OK-KATTILOISA

Lukuisiin omakotikattiloiden polttimiin on asennettu GP. Kattiloiden nuohoustarve on vähentynyt lähes olemattomaksi. Seuraavassa muutamia palautteita.

Oulaisissa asennettiin GP omakotikattilan polttimeen 2008. Kattila pysyy puhtaana. Kun GP-vedenkäsittely asennittiin vesikiertoon, on saatu pudottaa kattilalta lähtevän veden lämpötilaa n 10 astetta, patterit pysyvät paljon tasalämpöisempinä kuin ennen. Sama asia on todettu monessa muussakin kohteessa. Oulainen omikodin omistaja asensi GP:n ensin 3 litran BMW 530 TDI-henkilöautoon vm 1999. Kulutus ilman GP:tä oli ajotietokoneella mitattuna 10.4 l/100 km.Nyt pitkän ajan kulutus on pysynyt GP:n ansioista 5.9 litrassa ajotietokoneen ilmoittamana eli vähennys on 44 %. Autoon on tullut myös todella reilusti suorituskykyä lisää.

Vantaalla asennettiin GP omakotikattilan polttimeen 2006. Kattilassa ei ole enää juurikaan nuohoustarvetta. Energiaa säästyy vuodessa yli 10 %. Omistaja asensin Giga Powerin myös Saab 900:aan. Kulutus on vähentynyt 1.5 l/100 km.

Tampereella asennettiin GP omakotipolttimeen 2007. Kattila pysyy nyt lähes puhtaana. GP-kalkinhajotuslaitteista on omistaja saanut myös todella merkittävät positiiviset muutokset. Omakodin polttoainesäiliön täyttöväli oli ennen n. 1 vuosi. Nyt on täyttöväli ollut n 1.5 vuotta. Vähennys on 33 %, missä on vesipuoleisten pintojen puhdistusvaikutus n 10 %. MB 320 CDi farmariautossa on hänellä pudonnut kulutus GP:n ansiosta pitkäaikaiskäytössä talvikelissä 2 l/100 km tasolta 7.3 l/100 km.

Hämeenlinnassa asennettiin GP omakotipolttimeen 2007. Kattila on pysynyt puhtaana eikä nuohoajakaan saa kattilasta enää nimeksikään tuhkaa, vaikka kattila oli varsin musta asennushetkellä. Huomattavaa on, että polttimeen ei ole vaihdettu suutinta 3 vuoteen. Polttoainetta kului aiemmin 3500 l/v. Nyt kulutus on 2200 l/v, vaikka perheessä on vedenkäyttö runsaampaa pienten lasten takia. Takassa poltetaan puita nyt n. 4 m3 vuodessa. Ennen ei ollut varaava takka ja puita poltettiin harvoin. Takan lämmitys ja lisääntynyt veden käyttö huomioiden on vuotuinen öljyn kulutus vähentynyt n 900 l, mikä vastaa n 26 %:n energinasäästöä.

Konnevedellä asennettiin GP omakotikattilan polttimeen 2008. Vuosikulutus oli ennen 1800-2000 litraa. Nyt se on enää 1300-1400 litraa. Omistajalla ovat erittäin hyvät kokemukset myös Ducaton 2.5 TDi-moottorilla varustetusta yli 3000 kg painavasta asuntoautosta. Kulutus on enää 8.6 l/100, kun se ennen oli reilusti yli 10. Savutus on vähentynyt ja mäkeennousukyky on parantunut myös merkittävästi.

Kajaanissa asennettiin GP omakotikattilaan syksyllä 1999. Edellisenä vuonna oli ollut öljynkulutus 4000 litraa. Sen jälkeen on kulutus ollut alle 3000 litraa vuodessa.

Oravissa asennettiin GP syksyllä 1999 likaiseen omakotikattilan öljypolttimeen . Noin 1 1/2 viikkoa asennuksesta oli polttimen paloaika lyhentynyt jo 30 sekunttia ja kattila oli puhdistunut huomattavasti. 2 viikon kuluttua paloaika oli jo 45 sekunttia lyhyempi ulkoilman lämpötilan ollessa sama ja kattila oli jo käytännöllisesti katsoen puhdas. Toinen silmin selvästi havaittava asia on, että piipun ympärillä lumessa ei ole näkynyt enää nokihiukkasia kuten ennen ilman laitetta.

| Sivun alkuun |

| Palautteet etusivulle |

|Palaa GP-tuotteeseen |

|Palaa Etusivulle|

Copyright © 2001, Giga Power Oy. Kaikki oikeudet pidätetään.

www.gigapower.fi mp@gigapower.fi Puh. +358 (0) 400 671 208